Методи за обработка на кафето

След беритбата кафените череши преминават през процес на сепариране, чрез който се отделят нежеланите примеси – листа, клонки, камъчета. Сепарирането може да бъде извършено ръчно или механично. След това плодът се отстранява от семената чрез един от двата метода – мокър или сух.

Мокрият процес е по-дълъг и по-сложен. Използва се предимно за ръчна набраните плодове. Кафетата обработени по този метод са известни още и като „измити кафета”. Мокрият метод на обработка се състои от следните етапа: измиване, пулпиране, ферментация, сушене, белене и полиране, финална обработка и складиране.

Измиване – плодовете се потапят в басейн с вода с цел отстраняване на всички клонки и камъни.

Пулпиране – осъществява се в пулпиращи машини, където във водна среда чрез контролирано налягане, плодовете се прекарват през сито с дупки. По този начин червената кожа и месестата част /пулпата/ се отстраняват от кафените зърна.
Ферментация – след процеса на пулпиране по кафените зърна има остатъчен слузест слой от растителен клей. Процеса на ферментация служи за премахването му. За целта кафените зърна престояват в циментови резервоари за около 3 дни, където чрез естествени процеси се предизвикват редица химически реакции и този слой се отмива. Ферментацията също така води до подсилване аромата на кафето.

Сушене – след ферментацията влажността в кафените зърна е 60%, след процеса на сушене тя се намалява до 10 – 11%. Сушенето продължава от 1 до 2 седмици, като зърната се оставят да изсъхнат на слънце. За да бъде осигурено равномерно изсъхване на всички зърна е необходимо те да бъдат разбърквани постоянно на ръка.

Белене и полиране – зърната е поставят в машини, които премахват пергаментовия слой и люспата на кафените зърна.
Финална обработка и складиране – на този етап зърната се сортират по големина и цвят. Некачествените, незрелите или повредените зърна се отстраняват. Най-често това се извършва на ръка. За да бъде класифицирано с качествени показатели от всяка една партида се взима малко количество, което се изпича. След като бъде окачествено, кафените зърна се поставят в чували и се складира за експорт.

Сух метод на обработка /естествен/

При този метод на обработка, зелените кафени череши се изсушават на слънце, за около 2 седмици. По този начин люспата и плодовото месо се набръчкват и втвърдяват. По време на сушенето черешите трябва да бъдат разбърквани постоянно за да не се маносат.

Кафето произведено по този начин е с по-малка киселинност и с по едро тяло в сравнение с кафето произведено по мокрия метод. Този тип на производство обикновено се използва в Бразилия, Етиопия и Йемен – райони с естествено по-горещ и сух климат.

След като са изсушени, кафените плодове се натрошават с помощта на машина за валцуване и изсъхналата пулпа, люспата и пергаментовия слой се отстраняват от семената. След почистване и сортиране следват процесите на белене, полиране, финална обработка и складиране.