Кафе региони

Кафените растения се нуждаят от климат осигуряващ им топлина и влажност, който е устойчив – без резки температурни промени, леко кисели почви богати на хранителни вещества и сянка. За това, най – благоприятните условия за отглеждане на кафе се намират между тропиците Рак и Козирог – това са субтропичните региони с географски ширини между 16 и 24 и надморска височина между 550 и 1 100 м, където влажните и сухите периоди са добре изразени. Региони с такива климатични условия са Мексико, Ямайка, Сао Пауо и Минас Жерайс в Бразилия, както и Зимбабве.
Честите валежи в тези региони водят да почти непрекъснат цъфтеж на кафените дървета, в резултат на което има две реколти годишно. Сезонът с най-високо количество на валежите определя периода с основната реколта, а сезонът с по-малко количество на валежите определя периода на втората реколта.

Също както и при виното, природните фактори като качества на почвата, надморска височина, температура на въздуха и годишните валежи оказват пряко влияние върху качеството и характера на кафените зърна. Колкото по-висока е надморската височина, на която расте кафето, толкова по-умерени са средните годишни температури, в резултата на което плодовете на кафето узряват по – бавно. Това от своя страна води до по – добро развитие на вкусовите качества на кафеното зърно. Най-добрите сортове кафе растат на надморска височина между 1200 и 1800 м, върху вулканична почва, с умерени температури през цялата година между 18о и 25о С . Важно условие за е температурите да не падат под 0о С, тъй като една лека сутрешна слана е достатъчна за да унищожи цялата реколта.

Едни от най-добрите сортове кафе се произвеждат в региона Източна Африка – Етиопия, Уганда, Кения, Танзания, Зимбабве. Богатата вулканична почва, както и високата надморска височина в тези региони предлагат оптимални условия за отглеждането на висококачествени сортове „Арабика”. Кафетата от тези региони притежават ярки и балансирани характеристики с цитрусов или плодово- флорален аромат.

Регионът на Латинска Америка е другият голям източник на кафе – от южната част на Мексико, на юг през Централна Америка, Колумбия и Боливия, чак до Перу и по по-високите плата на Бразилия. Кафетата произведени там се характеризират с изразена киселинност и по – плътно тяло, а различието в климата на всяка една от страните на Латинска Америка придават на кафето различни вкусови профили. Повечето кафета произведени в този регион са обработени по мокрия метод, създавайки по-чиста и ярка чашка, която в повечето случаи е с цитрусови мотиви, сладки нюанси и приятна киселинност.

Най-известните и отличителни кафета се произвеждат на Малайския архипелаг на територията на Индонезия, Тимор и Папуа – Нова Гвинея. Благодарение на богатите на хранителни вещества почви и оптимални условия, вулканичните острови предлагат оптимални условия за отглеждане на кафе. Вкусовите характеристики на кафетата произвеждани в този регион са комплексните плодови и земни нюанси, ярки и флорални, с деликатна до интензивна киселинност.